Hoe kunnen we kleine glas- en plasticdeeltjes uit ons voedingsafval halen?
Renewi Organics zamelt voedselresten in van restaurants, evenals verpakkingen met over-de-datum voedsel uit bijvoorbeeld supermarkten. We halen de voedselproducten geautomatiseerd uit de verpakkingen en combineren de stromen tot onze orgamix. Deze mix is de basis voor geavanceerde vergistingsprocessen, waarmee we bijvoorbeeld weer groene stroom, BioLNG en compost maken. We ontwikkelen ook de volgende generatie producten, zoals bioplastics uit GFT.
Tijdens het uitpakken komen er kleine stukjes plastic, glas, metaal in de mix terecht. We halen in ons proces nagenoeg alles er uit, maar er blijven kleine stukjes glas, metaal en plastic in zitten. Bij het verdere verwerken levert dat problemen op, zoals schade aan onze pompen.
Wij willen het laatste restje vervuiling ook uit de orgamix halen. We streven altijd naar het beste product en daarvoor zoeken we de samenwerking.
Waar zijn we naar op zoek?
We zoeken een slimme oplossing die we nog niet kennen, het liefst uit sectoren die we nog niet goed kennen, bijvoorbeeld de voedingsindustrie. We zoeken een oplossing die we over een jaar kunnen neerzetten, en die volumes aankan van 30-50kton/jaar. Per site.
Enkele criteria die voor ons van belang zijn:
- Het ultieme doel is 0,0% van het gewicht aan contaminaties
- De oplossing realiseren we het liefste binnen 1 jaar.
- De hoeveelheid residu die mogelijk ontstaat bij het proces willen we zo klein mogelijk houden.
- Het oplossing moet schaalbaar zijn naar een capaciteit van 30-50kton per jaar.
- We installeren de oplossing het liefste op onze 4 Nederlandse sites en op onze Europese sites.
- De oplossing moet voldoen aan wet- en regelgeving die op onze sites van toepassing is.
- Het zou ideaal zijn als de oplossing vernieuwend is in onze sector en ons een voorsprong geeft.
Waar zijn we niet naar op zoek?
We zoeken niet naar ontpakkingsmachines, hiervan hebben we er al heel veel geprobeerd. We zoeken ook niet naar manieren om de (rest)fracties te verwaarden. Dit onderzoeken we continu in andere trajecten en valt buiten de scope van deze challenge.
Wat is er te verdienen?
De beste oplossing ontwikkelen en testen we graag in een pilot waar we samen in investeren. Orgamix is een belangrijk product voor ons dat we op 4 sites verspreid over Nederland en België produceren met een totaal volume richting de 250kton/jaar. Als de pilot slaagt en de oplossing goed werkt, implementeren we die graag door heel Renewi heen. Tot slot starten we graag een samenwerking die naast deze challenge nog meer innovaties kan opleveren.
Wat is er te verdienen vanuit BioVoice?
- Een innovatiecontract met een launching customer/partner!
- Funding (er zijn vouchers van €10.000 beschikbaar, te besteden in het regionale ecosysteem voor bijvoorbeeld testen, lab- en demo-faciliteiten, IP-advies, etc.)
- Coaching en begeleiding
- Een podium en free publicity
- Kennis en contact met experts
- Toegang tot een netwerk van potentiële partners & klanten, hulpbronnen en researchfaciliteiten
Het BioVoice programma
BioVoice is een initiatief van REWIN West-Brabant, Green Chemistry Campus, de gezamenlijke Rabobanken van Zuidwest-Nederland en de provincie Noord-Brabant. Dockwize, Impuls Zeeland, Centre of Expertise Biobased Economy en Midpoint Brabant zijn als partner aangesloten voor de uitvoering. Samen willen wij dat innovatieve ondernemers en aanstormende biobased/circulaire talenten de ruimte en de mogelijkheden krijgen om hun idee/product te ontwikkelen en te vermarkten. Hiermee realiseren we ons gezamenlijke doel: het versnellen van de transitie naar een duurzame economie.
BioVoice wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Regio Deal Midden- en West-Brabant, Provincie Noord-Brabant, Provincie Zeeland en Rabobank.
Voorwaarden deelname
De oplossing realiseren we het liefste binnen 1 jaar. Dat betekent dat we graag de oplossing fysiek testen op pilotschaal. De oplossing installeren we graag op onze sites en moet schaalbaar zijn tot een volume van 30-50 kiloton per jaar.
We staan open voor verschillende samenwerkingsmodellen, afhankelijk van de context. Wanneer van toepassing, ontwikkelen we graag een samenwerking om meerdere innovaties te realiseren.
Jullie pitch (max 6 pagina’s / 18 slides)
- Beschrijving van het concept: Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie concept.
- Beschrijving van de pilot: Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben.
- Beschrijving team: Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team dat de pilot wil gaan realiseren.
De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link.
Pitches in English are allowed.
Timeline Challenge
- 29 maart ‘21: Lancering challenge – open voor aanmeldingen
- 21 mei ’21 – 17.00 uur: Deadline challenge – uiterlijk aanmelden tot 17.00 uur
- 4 juni ‘21: Bekendmaking selectie – Bekendmaking welke start-ups / scale-ups worden uitgenodigd voor een kennismaking en toelichting
- 14 t/m 25 juni ‘21: Digitale kennismakingsgesprekken challengers-deelnemers + voorlichting over geheimhouding en IP
- 2 juli ‘21: Bekendmaking selectie a.d.h.v. gesprekken – Bekendmaking met welke start-ups / scale-ups gewerkt gaat worden aan een innovatiecontract
- 5 t/m 11 juli ’21: Planning en werkafspraken maken + indien nodig afstemmen NDA
- 12 juli t/m 6 oktober ‘21: Challenge weeks – werksessies challengers-deelnemers-coaches om tot een innovatiecontract te komen
- 29 september ‘21: Aanvragen vouchers – indienen concept innovatiecontract + aanvragen vouchers
- 6 oktober ‘21: Toekenning vouchers – indienen definitief innovatiecontract + toekenning vouchers
- 14 oktober ’21: Match event – vieren van de gesloten innovatiecontracten en samenwerkingen + uitreiking vouchers
- 15 oktober ‘21: Starten met ontwikkeling & samenwerking (pilot)
Vragen?
(Inhoudelijke) vragen over deze challenge kun je stellen onder deze challenge. Meer informatie over het BioVoice programma kun je verkrijgen via deze pagina.
Achtergrondinformatie
Renewi is een toonaangevend waste-to-productbedrijf dat met ruim 7.000 medewerkers iedere dag nieuw leven geeft aan gebruikte materialen. Met ons uitgebreide netwerk van 174 locaties verspreid over Europa, zijn we altijd dicht bij onze klanten.
Renewi denkt anders over afval en ziet het als een kans. Onze jarenlange kennis en ervaring, gecombineerd met een breed scala aan diensten, zorgt ervoor dat we duurzame, pragmatische recyclingoplossingen kunnen aanbieden. Met innovatie en gebruik van de nieuwste technologie zetten we afval weer om tot bruikbare materialen, zoals papier, metaal, plastic, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie. Op deze manier winnen we uit het afval van vandaag de grondstoffen van morgen.
Het resultaat van ons werk is minder afval en vervuiling, slimmer (her)gebruik van schaarse grondstoffen en een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat.
Renewi is na de fusie van Shanks Group plc met Van Gansewinkel Groep BV in 2017 ontstaan en is genoteerd aan de London Stock Exchange. Bezoek onze website voor meer informatie: www.renewiplc.com.
Renewi Organics richt zich op het verwaarden van organische reststromen. In ons innovatiecentrum in Lelystad ontwikkelen we de nieuwste generatie processen en producten. Recent hebben we in samenwerking ons BioLNG product gerealiseerd. We werken onder andere aan de volgende generatie compost- en bioplasticproducten.