Challenge
De BioVoice-innovatievraag van Cargill draaide om het ontwikkelen van industriële, non-food gerelateerde toepassingen van hun tarweproteïnen.
Uitdaging aanvaard!
Priyanshi Vadalia van CatOlyst Chemtech ging ermee aan de slag en begon een chemische procestechnologie te ontwikkelen die in staat is tot 90% minder energie-intensieve gasscheiding. Ze stelde tarwe-eiwit voor als een integraal onderdeel van deze scheidingstechnologie.
Innovatieproces tot nu toe
In de experimentele proeven die werden gedaan tijdens de BioVoice-challenge weeks bleek dit idee te werken. De technologie werd opgeschaald naar pilot plant niveau.
Er werden voorbereidende prestatietests uitgevoerd om deze procestechnologie te vergelijken met de huidige industriële alternatieven.
NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) zag de enorme verbetering met deze technologie en het potentieel om verschillende biobased materialen te gebruiken in plaats van synthetische polymeren. NWO accepteerde daarom het CatOlyst Chemtech ‘Take-Off’ subsidievoorstel waarin Priyanshi ging samenwerken met Dr.ir. Monique A. van der Veen, universitair hoofddocent aan de TU Delft, om ook gasscheidingsmembranen te synthetiseren.
De start-up vormde ook een consortium met verschillende industriële en academische partners om de eigen CO2-afvangtechnologie verder te ontwikkelen.
(Regionale) Impact tot nu toe
- CatOlyst Chemtech neemt deel aan het start-up incubatorprogramma van de Green Chemistry Campus (West-Brabant) en Dockwize (Zeeland).
- De start-up helpt Cargill bij het vinden van een haalbare route voor het valoriseren van hun overtollige hoeveelheden tarwe-eiwit.
- De tijdens het BioVoice-programma ontwikkelde technologie is gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door industriële bronnen. Verschillende industrieën in de regio/het land kunnen er hun CO2-uitstoot mee verminderen.