De 2020 challengeronde van BioVoice eindigde vrijdag 2 oktober. Helaas kon vanwege de aangescherpte corona-maatregelen het geplande (fysieke) slotevent niet doorgaan, dus hebben we tijdens een online sessie met 70 deelnemers de resultaten bekendgemaakt.
Resultaten tweede challengeronde
Er werden 8 innovatiecontracten gesloten (zie onderaan de pagina). Een innovatiecontract geeft de mkb’er/start-up toegang tot onder andere financiering via vouchers. Deze worden zoveel mogelijk besteed bij kennis- en applicatiecentra in de regio, bijvoorbeeld om te testen. Er werd in totaal €69.880 aan innovatievouchers toegekend. Dit bedrag is beschikbaar gesteld door de Regio Deal Midwest-Brabant, provincie Noord-Brabant, Rabobank en provincie Zeeland.
Naast de innovatiecontracten heeft deze ronde ook een grote hoeveelheid alternatieve samenwerkingsvormen opgeleverd. Zo ontstaat een mooie kruisbestuiving tussen twee van de deelnemende grootbedrijven (SABIC, Cosun, Cargill, Dow, Capi Europe, LambWeston/Meijer). Ook zijn er vele verbindingen gemaakt tussen deelnemers die niet tot een innovatiecontract kwamen, en de regionale initiatieven en bedrijven. Concreet zijn er nu 9 van zulke samenwerkingstrajecten geïnitieerd. Zo gaat een Russisch bedrijf van een van de challengers een grote hoeveelheid reststroom afnemen voor hun nieuwe West-Europese fabriek. Dit is een enorme businesskans voor het betreffende grootbedrijf.
Nieuwe kennis naar de regio
De deelnemers (start-ups & mkb’ers) van deze challengeronde komen uit het Verenigd Koninkrijk, (2x), Italië, Duitsland, België (2x), India en Nederland. Hiermee is een grote hoeveelheid aan unieke en tot dusver ontbrekende kennis naar de regio gehaald.
Per saldo meer resultaat
In 2019 was er een eerste BioVoice ronde met zeven innovatiechallenges. Deze leverde dertien innovatiecontracten op tussen grootbedrijven en mkb’ers/start-ups. Ten opzichte van die ronde zijn er dit jaar weliswaar minder innovatiecontracten gesloten, maar een stuk meer verbindingen gelegd. Ook is de kwaliteit en potentiële impact per innovatiecontract sterk omhoog gegaan.
Kortom, een zeer mooi resultaat dat door alle partners samen is gerealiseerd. Het doel van BioVoice is ook deze keer weer meer dan bereikt: nieuwe kennis en/of techniek in een stroomversnelling brengen en verwaarden. Voor een sterkere biobased- en circulaire economie in de regio.
De winnende bedrijven zijn:
- Arvia Technology, een mebraantechnologie voor het zuiveren van restwater (challenger: Cargill);
- Starbons, een innovatieve separatietechnologie op basis van pectine uit suikerbieten (challenger Cosun);
- Proton Ventures, een kleinschalige productie-unit waarmee groene ammoniak is te maken uit restwaterstof en stikstof (challenger SABIC);
- BSE Methanol, een Power to X plant waarmee restwaterstof en CO2 zijn om te zetten naar groene methanol (challenger SABIC);
- CatOlyst Chemtech, dat de reststroom tarwegluten gebruikt als bindmiddel voor poeders (challenger Cargill);
- AEP Polymers, dat met tarwegluten de eigenschappen van epoxyharsen in coatings en composieten wil verbeteren (challenger Cargill);
- Circular Matters, dat tarwegluten wil gebruiken om nieuwe (composiet)materialen te maken voor doodskisten (challenger Cargill);
- Harsonic, dat met ultrasoontechnologie vervuilingen uit het koelwater van krakers wil verwijderen, zodat daarvoor geen schadelijk zoutzuur meer hoeft te worden gebruikt (challenger Dow)