Welke industriële toepassingen zijn er voor tarwe-eiwit?
Waar zijn we naar op zoek?
Cargill is op zoek naar oplossingen die in industriële toepassingen kunnen worden gebruikt. De oplossingen dienen op een industriële schaal toepasbaar te zijn, met als doel een valorisatie van minimaal 10.000 MT tarwe-eiwit per jaar binnen vijf jaar.
Waar zijn we niet naar op zoek?
Wat is er te verdienen?
Cargill biedt de kans om samen te werken met het Cargill R&D-team voor industriële toepassingen, gevestigd in Vilvoorde (België) en Krefeld (Duitsland). Afhankelijk van de mate van technologische inzetbaarheid van de voorgestelde oplossing zal de schaal van de activiteiten ter ontwikkeling of validering van de voorgestelde oplossing variëren van lab tot pilot of zelfs industriële schaal. Dit innovatieproject zou kunnen leiden tot een samenwerking op de lange termijn.
Wat is er te verdienen vanuit BioVoice?
Een Innovatiecontract. Met een innovatiecontract ga je het ontwikkeltraject in. Je krijgt toegang tot:
- funding (er zijn vouchers van € 10.000 beschikbaar, te besteden in het regionale ecosysteem voor bijvoorbeeld testen, lab- en demo-faciliteiten, NDA of IP advies, etc)
- (internationale) markten
- kennis en partners
- hulpbronnen en researchfaciliteiten
- business en schaalvergroting
- en: een launching customer!
Het BioVoice programma
BioVoice is een initiatief van REWIN West-Brabant, Green Chemistry Campus, de gezamenlijke Rabobanken van Zuidwest-Nederland en de provincie Noord-Brabant. Dockwize, Impuls Zeeland, Centre of Expertise Biobased Economy en Midpoint Brabant zijn als partner aangesloten voor de uitvoering. Samen willen wij dat innovatieve ondernemers en aanstormende biobased/circulaire talenten de ruimte en de mogelijkheden krijgen om hun idee/product te ontwikkelen en te vermarkten. Hiermee realiseren we ons gezamenlijke doel: het versnellen van de transitie naar een duurzame economie.
Voorwaarden deelname
Jullie pitch (max 6 pagina’s / 18 slides)
- Beschrijving van het concept: Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie concept.
- Beschrijving van de pilot: Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben.
- Beschrijving team: Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team dat de pilot wil gaan realiseren.
De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. Pitches in English are allowed.
Tijdlijn challenge
- 2 maart ‘20: Lancering challenge – open voor aanmeldingen
- 8 mei ’20 – 17.00 uur: Deadline challenge – uiterlijk aanmelden tot 17.00 uur
- Uiterlijk 15 mei ‘20: Bekendmaking selectie – Bekendmaking welke start-ups / scale-ups worden uitgenodigd voor een kennismaking en toelichting
- In de week van 25 mei of 1 juni ‘20: Digitale kennismakingsgesprekken challengers-deelnemers + voorlichting over geheimhouding en IP
- September ‘20: Challenge weeks (werksessiedagen challengers-deelnemers om tot een innovatiecontract te komen + toekenning vouchers)
- Eind september ’20: Slot event – vieren van de gesloten innovatiecontracten en samenwerkingen + uitreiking vouchers
- Oktober ‘20: Starten met ontwikkeling & samenwerking (pilot)
Vragen?
(Inhoudelijke) vragen over deze challenge kun je stellen onder deze challenge. Meer informatie over het BioVoice programma kun je verkrijgen via deze pagina.
Achtergrond informatie
Ons interdisciplinair team van 160.000 professionals in 70 landen wereldwijd overspant de werelden van voedselproductie, landbouw, voedingsleer en risicomanagement. Al meer dan 150 jaar helpen we telers om hogere opbrengsten te realiseren en zo nieuwe markten te kunnen aanboren. We zijn continu bezig met het ontwikkelen van voedselproducten die de consument precies datgene bieden waar hij of zij naar op zoek is. Hierbij zetten we hoge voedingswaarde, voedselveiligheid en duurzaamheid voorop. Ook bieden we al onze partners een helpende hand bij innovatie en risicomanagement, zodat ze goed voorbereid zijn om de wereld te blijven voeden, vandaag en morgen.
De Europese afdeling ‘Zetmeelproducten, zoetstoffen en t4extuurmiddelen’ van Cargill is gevestigd in Mechelen (België). De 4.000 werknemers binnen deze afdeling zijn verdeeld over 3 laboratoria en innovatiecentra, 16 productiefaciliteiten en 12 verkoopkantoren. We zijn al vele jaren actief in een breed scala aan industriële markten, zoals papier & golfkarton, fermentatie, chemicaliën en materialen. In onze laboratoria & innovatiecentra in Baupte (Frankrijk), Krefeld (Duitsland) en Vilvoorde (België) zijn we continu op zoek naar proces- en productie-innovaties die aan de toekomstige behoeftes van deze industriële markten antwoord geven.
In onze vijf tarwefabrieken in Europa produceren we een breed aanbod producten die tarwe-eiwitten bevatten. Zie bijvoorbeeld de productspecificaties voor onze vitale tarwegluten (GluvitalTM 21040, van voederkwaliteit) en enzymatisch gehydroliseerd tarwe-eiwit (C*HyProW 21100, van voederkwaliteit). Deze producten zijn allebei afkomstig uit tarwegluten, de niet in water oplosbare fractie die goed is voor 85% van de totale hoeveelheid eiwit in tarwebloem. De overige 15% bestaat uit in water oplosbare eiwitten, peptide en aminozuren. Tarwegluten bestaan uit gliadinen en gluteninen. Gliadinen zijn eiwitten met een laag moleculair gewicht (20-50 kDa) met hoge uitbreidbaarheid en lage elasticiteit. Gluteninen daarentegen zijn eiwitten met een hoog moleculair gewicht (>50 kDa) met lage uitbreidbaarheid en hoge elasticiteit.