Kan jij van afgedankte glasvezelversterkte composietmaterialen nieuwe hoogwaardige grondstoffen maken?
Steeds meer windturbines naderen het einde van hun levensduur. De turbines worden ontmanteld en gerecycled. Het overgrote deel van een windmolen kan prima gerecycled worden. De turbinebladen zijn echter gemaakt van glasvezelversterkt composietmateriaal en zijn met de beschikbare technieken lastig te recyclen.
Strenge EU-regels verhinderen het storten van de turbinebladen op afvalstortplaatsen. Het verbranden van de bladen in ovens die cement maken of in energiecentrales is niet efficiënt en bovendien vervuilend.
Wij verwachten dat de komende jaren enkele duizenden windturbines ontmanteld worden. Dit betekent dat er maandelijks 500 tot 1.000 ton composietmateriaal verwerkt moet worden.
Het verkleinen en scheiden van composiet, koper draden, staal en hout zal een belangrijke stap vormen. De grootste uitdaging is het recyclen van de composiet fractie tot waardevolle producten.
Waar zijn we naar op zoek?
Het product dat dankzij de nieuwe recyclemethode ontstaat, moeten we kunnen gebruiken voor nieuwe, hoogwaardige toepassingen. Wij zoeken een oplossing die grote volumes kan verwerken, van minimaal 500 ton per maand.
De nieuwe methode moet uiterlijk in 2025 op volle schaal operationeel kunnen zijn. Eerder is natuurlijk beter. De ideale locatie hiervoor is onze vestiging in Vlissingen-Oost.
Er vond al een marktverkenning plaats naar de end of life cycle-visie van windparkeigenaren. Er vonden shredder-proeven plaats met apparatuur voor het recyclen van hout. Dat leverde niet het gewenste resultaat.
Er vinden momenteel wereldwijd kleinschalige testen plaats met:
- Mechanische recycling, waarbij het composietmateriaal wordt vermalen tot poeder voor de cementindustrie. (Laagwaardige toepassing.)
- Chemische recycling om de hars op te lossen en de vezels terug te winnen.
- Thermische recycling om vezels terug te winnen door middel van pyrolyse.
Waar zijn we niet naar op zoek?
Wij zijn niet op zoek naar laagwaardige oplossingen, zoals vergruizen of verbranden, waarbij de oorspronkelijke eigenschappen van het materiaal verloren gaan. Ook de turbinebladen in de huidige vorm gebruiken voor een nieuwe toepassing, valt buiten de scope. Het is niet nodig om in gesprek te gaan met de eigenaren van de windturbines. Dit deel doen wij.
Wat is er te verdienen?
De potentie van een werkbare, nieuwe methode is groot. Jaarlijks gaat het naar verwachting om enkele tienduizenden tonnen composietmateriaal om te verwerken. Daarnaast zijn er spin-off mogelijkheden naar andere sectoren (o.a. boten, automotive) die composiet-restmaterialen moeten verwerken.
We hebben budget beschikbaar voor het realiseren van het project dat leidt tot een werkbare oplossing voor deze challenge. We bieden praktische en financiële hulp bij het opzetten van een test/productielocatie op onze site in Vlissingen-Oost. Als er aanvullende kennis nodig is, kan er een beroep gedaan worden op ons netwerk van toeleveranciers en samenwerkingspartners. Wij staan ervoor open om samen te werken met onderwijs- en kennisinstellingen.
Bij een succesvolle pilot kan de aanbieder vervolgopdrachten en een intensieve samenwerking verwachten.
Wat is er te verdienen vanuit BioVoice?
- Een innovatiecontract met een launching customer/partner!
- Funding (er zijn vouchers van €10.000 beschikbaar, te besteden in het regionale ecosysteem voor bijvoorbeeld testen, lab- en demo-faciliteiten, IP-advies, etc.)
- Coaching en begeleiding
- Een podium en free publicity
- Kennis en contact met experts
- Toegang tot een netwerk van potentiële partners & klanten, hulpbronnen en researchfaciliteiten
Het BioVoice programma
BioVoice is een initiatief van REWIN West-Brabant, Green Chemistry Campus, de gezamenlijke Rabobanken van Zuidwest-Nederland en de provincie Noord-Brabant. Dockwize, Impuls Zeeland, Centre of Expertise Biobased Economy en Midpoint Brabant zijn als partner aangesloten voor de uitvoering. Samen willen wij dat innovatieve ondernemers en aanstormende biobased/circulaire talenten de ruimte en de mogelijkheden krijgen om hun idee/product te ontwikkelen en te vermarkten. Hiermee realiseren we ons gezamenlijke doel: het versnellen van de transitie naar een duurzame economie.
BioVoice wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Regio Deal Midden- en West-Brabant, Provincie Noord-Brabant, Provincie Zeeland en Rabobank.
Voorwaarden deelname
We zoeken in eerste instantie de methode die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden materiaal te verwerken. Deze methode dient geschikt te zijn om op redelijke termijn op te schalen naar 500 ton per maand, daarna naar 1000 ton per maand.
Jullie pitch (max 6 pagina’s / 18 slides)
- Beschrijving van het concept: Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie concept.
- Beschrijving van de pilot: Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben.
- Beschrijving team: Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team dat de pilot wil gaan realiseren.
De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. Pitches in English are allowed.
Tijdlijn challenge
- 29 maart ‘21: Lancering challenge – open voor aanmeldingen
- 21 mei ’21 – 17.00 uur: Deadline challenge – uiterlijk aanmelden tot 17.00 uur
- 4 juni ‘21: Bekendmaking selectie – Bekendmaking welke start-ups / scale-ups worden uitgenodigd voor een kennismaking en toelichting
- 14 t/m 25 juni ‘21: Digitale kennismakingsgesprekken challengers-deelnemers + voorlichting over geheimhouding en IP
- 2 juli ‘21: Bekendmaking selectie a.d.h.v. gesprekken – Bekendmaking met welke start-ups / scale-ups gewerkt gaat worden aan een innovatiecontract
- 5 t/m 11 juli ’21: Planning en werkafspraken maken + indien nodig afstemmen NDA
- 12 juli t/m 6 oktober ‘21: Challenge weeks – werksessies challengers-deelnemers-coaches om tot een innovatiecontract te komen
- 29 september ‘21: Aanvragen vouchers – indienen concept innovatiecontract + aanvragen vouchers
- 6 oktober ‘21: Toekenning vouchers – indienen definitief innovatiecontract + toekenning vouchers
- 14 oktober ’21: Match event – vieren van de gesloten innovatiecontracten en samenwerkingen + uitreiking vouchers
- 15 oktober ‘21: Starten met ontwikkeling & samenwerking (pilot)
Vragen?
(Inhoudelijke) vragen over deze challenge kun je stellen onder deze challenge. Meer informatie over het BioVoice programma kun je verkrijgen via deze pagina.
Achtergrondinformatie
Sagro is een multidisciplinaire onderneming op gebied van infra, sloop, logistiek, milieu & ruimte en recycling. Door productontwikkeling en overnames is het bedrijf uitgegroeid tot een onderneming met meer dan 250 werknemers die werken op verschillende locaties in Nederland. Het Zeeuwse Sagro is een familiebedrijf waarin alles draait om kwaliteit en mensen. Kwaliteit in de producten en diensten die Sagro levert, maar ook kwaliteit in de wijze waarin wij opereren; veilig en doordacht.
Sagro is gespecialiseerd in het slopen, ontmantelen, recyclen en op- en overslaan van afvalstoffen. Wij richten ons vooral op industriële projecten, zoals fabrieken, offshore-constructies, schepen en meer. Wij zorgen ervoor dat de materialen die vrijkomen, verwerkt worden tot hoogwaardige grondstoffen, bouwmaterialen en andere producten.