Hoe kunnen we het gebruik van biologisch afbreekbare voedselverpakkingen versneld opschalen?
Cargill heeft als missie de wereld te voeden op een veilige, verantwoordelijke en duurzame manier. Daartoe levert Cargill onder meer van maïs en tarwe afgeleide ingrediënten (zoals zetmelen, suikers en suikeralcoholen, etc.). Niet alleen voor voeding maar ook voor industriële toepassingen, zoals in verpakkingen. Deze ingrediënten worden in combinatie met andere grondstoffen zoals vezels en biologisch afbreekbare plastics gebruikt om verpakkingsmaterialen te maken. In verpakkingsmaterialen hebben Cargill’s ingrediënten functies als bindmiddel, coating en weekmaker.
De keten van Cargill tot een verpakt product bij een consument thuis bestaat uit meerdere schakels die zich bezighouden met het maken van materialen, kant-en-klare verpakkingen, verpakt voedsel en de distributie & verkoop van voedsel. Het recyclen van voedselverpakkingen is vaak lastig en kostbaar omdat de verpakkingen na verbruik ‘vervuild’ zijn met voedingsresten. Denk hierbij aan het bakje van een take-away hamburger, het schaaltje van kipfilet of de schaal van een maaltijdsalade.
Biologische afbreekbaarheid van verpakkingsmateriaal is voor deze toepassingen een interessante functie. Dit sluit aan bij de duurzaamheidagenda’s van marktpartijen zoals Unilever, regelgeving gericht op het sluiten van kringlopen en campagnes voor de circulaire economie.
In deze challenge zijn we op zoek naar nieuwe verpakkingsconcepten die het gebruik van biologisch afbreekbare voedselverpakkingen gaan boosten. Deze verpakkingen en de daarvoor gebruikte grondstoffen (inclusief lijmen en inkten) moeten voldoen aan verwachtingen ten aanzien van bijvoorbeeld voedselhoudbaarheid, voedselveiligheid en biologische afbreekbaarheid.
Waar kun jij bijdragen?
We zijn op zoek naar bedrijven die actief zijn in het ontwerpen, maken, testen, certificeren en vermarkten van verpakkingsmaterialen. In deze challenge zijn ook deeloplossingen welkom, bijvoorbeeld voorstellen voor nieuwe toepassingen van bestaande biologisch afbreekbare materialen of het verbeteren van de biologische afbreekbaarheid van bestaande verpakkingen. We zijn in het bijzonder benieuwd naar voorstellen die nieuwe samenwerkingsverbanden in de waardeketen van verpakkingsmaterialen tot stand brengen.
Welke disciplines denken we nodig te hebben?
• Industrieel ontwerp
• Materiaaltechnologie
• Biotechnologie
• Procestechnologie
• Procestechniek
• Marketing & communicatie
Deze call sloot op 29 april 2019.
Sta jij open voor open innovatie? Doe dan een volgende ronde mee!